Dakbedekking

30-08-2019

Nu ons huis volledig winddicht is, is de volgende stap het waterdicht maken.
Dus waar er nog geen parket lag, wordt deze eerst gelegd.

Hoe het er van beneden uitziet:

Daar er op het dak isolatie, ballast, enz. komt, moet er een dakopstand gemaakt worden van 38cm. Dit maken we met cls'en.

Om onze beschermende boom niet overdreven te moeten inkorten, hebben we iets speciaals gemaakt. We zijn met de dakopstand er langs gebleven. Er steken namelijk wat serieuze takken tussen de balken door. Dit is hoe we het opgelost hebben:

Zoals je weet, is ons dak ook onze plafond. Omdat wij niet werken met een vals plafond, liggen alle kabels voor schakelaars, lampen en stopcontacten op het dak. Dit is ook zo voor de ventilatie. Beide onder de isolatie. 

Eén van onze wensen was om in een spanningsvrij huis te leven. Daarom hebben wij voor de stopcontacten stralingsvrije kabels gekozen. Voor de schakelaars en lampen hoefde dit niet daar er zoiets bestaat als drukschakelaars. Er ligt dus een kabel naar de lamp en er ligt een aparte kabel naar de schakelaar. Er zit nergens spanning op. Er ontstaat enkel spanning bij het drukken op de schakelaar dat een signaal doorgeeft naar de verzamelkast. En daarna is er enkel spanning van de verzamelkast naar de brandende lamp.
Meer hierover te vinden via: elektromagnetisme.

Een heel werk waren de kabels van de lampen. Daar onze plafond er reeds is, moesten deze kabels direct op de juiste plaats gestoken worden.

Ondertussen plaatst Tristan de wand van de berging met cls'en want hier komen alle technieken samen.

De elektriciteit is er al 😉

En de ventilatie:

Aan de dakranden plaatsen we nog osb platen. We kozen voor die van Eurabo daar deze het meest ecologisch zijn want één van onze doelstellingen was om niets verlijmd te gebruiken maar epdm hecht niet aan cls'en en zou makkelijk loswaaien.

En daar komt de isolatie 😊

Als isolatie kozen we voor rockwool. Deze komt in 2 lagen op het dak zodat we aan 20cm komen. Ze worden in verband gelegd.

De rol epdm in één stuk voor het bovenste dak ligt reeds klaar dankzij 5 sterke mannen 

Een werkje dat wij ook reeds kunnen doen, is het bevestigen van dakranden waarop de epdm zal bevestigd worden:

De isolatie ligt... Met extra credits voor Tristan die de 348 platen eigenhandig naar boven heeft gebracht!

Daar komt de epdm...

Het was een zotte week want we hadden geen geluk met het Belgische weer 😉

De dakranden waarop de epdm bevestigd is, krijgen een afwerking.

Omdat we zo weinig mogelijk lijm willen gebruiken, werd de epdm niet gelijmd. Daarom is het nodig dat er ballast op het dak komt. 

De big bags worden op het dak gelost met behulp van een kraan.
Op de ene kant en helemaal bovenaan komen rolkeien in één laag. Voor de slaapkamers van de jongens komen eerst de argex korrels, daarop doek waarop dan weer het substraat komt. Dit wordt het groendak.

Het resultaat:



PS: Wij hebben nog substraat voor groendak over! < inkoopprijs! Geïnteresseerd? info.ecogardens@gmail.com!