Ondergrondse voorzieningen

19-02-2019

We vertrokken vanuit het idee om zelfvoorzienend te gaan bouwen...De eerste telefoon dat we deden hieromtrent was naar de gemeente. Hierin werd duidelijk gemaakt dat we verplicht zijn om aan te sluiten op de riolering. Jammer... Vooraleer we het stuk grond aankochten, werd ons verteld van niet. Zie onder de uitleg over onze zoektocht: 

Aanvraag composttoilet (droog toilet). Wat een moeite hebben we moeten doen om een (zelfs niet al te deftige) uitleg te mogen aanhoren over waarom een droog toilet wettelijk niet kan bij nieuwbouwwoningen en bij uitbreiding ook niet mag bij verbouwingen, of bij particulieren in het algemeen. Hier een antwoord op onze vraag naar composttoiletten in Vlaanderen gegeven door Ovam:

'Voor het ophalen van composttoiletten moet men een registratie van IHM en vervoerder van afvalstoffen hebben.Composteren van dit materiaal is nog geen bewezen techniek waardoor we onvoldoende garanties hebben inzake hygiënisatie.Puur septisch materiaal moet volgens art 4.2.7.3.1.3° van Vlarem II altijd afgevoerd worden naar een openbare waterzuiveringsinstallatie.Het composteren van ontlasting en houtschilfers om nadien te gebruiken op (landbouw)gronden is in Vlaanderen niet toegelaten.Het afval moet afgevoerd worden naar verbranding en dit met euralcode 20 03 04 .'

Logischerwijs heb ik telefonisch uitleg gevraagd en geargumenteerd en uitgelegd dat composteren wel degelijk een bewezen, beproefde techniek is. Dit werd niet zozeer ontkend noch bevestigd en uiteindelijk kwam aan het licht dat waterzuiveringsinstallaties pas goed werken als iedereen is aangesloten. Of toch hoe meer, hoe beter.

Boeiend artikel: ' Uw stoelgang kan de wereld redden'

Tips die we uiteindelijk her en der kregen: Sluit alles aan op de riolering en plaats een composttoilet in je tuin.

We hebben dus besloten om één toilet te plaatsen daar we toch de aanleg en aansluitingskost moeten betalen en in de toekomst willen we ook een composttoilet voorzien. Het eerste wat dus op het plan kwam, was de rioleringsbuis van het toilet naar de septische put (ook verplicht om te plaatsen). 
Daar we enkel een verplichting hebben om aan te sluiten op de riolering, gaan we ons eigen water voorzien. We plaatsen 2 regenputten van 15000L en 1 put voor ons grijs water, ook van 15000L.

We vertrekken dus met een PVC buis van de keuken naar de controleput alsook vertrekt eenzelfde van de wasmachine in de berging. Deze buis mondt uit in de put van het grijs water. De wastafels, douche en bad vanuit de badkamer, monden hier ook op uit. Waar de put precies komt en wat voor filtering we gaan gebruiken, komt later bij het plaatsen aan bod.
Water dat nodig is in de keuken, badkamer en berging zal komen van de 2 regenputten. Deze wachtbuizen komen op de isolatie (schuimglasgranulaten), onder de roostering van de vloer. Na heel wat puzzelen en advies van een goede vriend, hadden we het plan waar we welke buizen gaan plaatsen.

FOTO plattegrond huis + buizen 

In realiteit:

Hallo, hier het bad. Wie ben jij? Hallo bad, ik ben de douche. 😊