Winddichtheid gevel

08-08-2019

Alvorens de gevels te dichten, werd er epdm aan de Ytongblok gekleefd. Dit om vocht of water weg te houden van de blokken.

Terwijl ik naarstig aan het schilderen was, begon Tristan aan het dichten van de gevels.

Tijdens fase 2 werden rondom het huis cls'en geplaatst. Dit zijn de latten waar de isolatie tussenkomt. Als isolatie kozen wij voor houtwol. Makkelijk zelf te plaatsen en duurzaam.
De cls'en:

Na het plaatsen van de houtwol, komen er aan de buitenkant planken voor de windstijfheid. Daar wij geen verlijmde platen willen gebruiken, heeft het stabiliteitsbureau onderzocht hoe van het gebouw één stabiel geheel te maken.

De planken, 'valiezeplanken' in de volksmond, dienen diagonaal geplaatst te worden. Dit om de ene paal te verbinden met de andere paal. De planken krijgen 3 vijzen over de breedte en worden 4 cm van elkaar geplaatst. Dit alles volgens de berekening van het bureau.
Dezelfde avond:

Heel...

veel...

werk!

En vijzen!

Zoals je ziet op bovenstaande foto's, worden de vorige gedane stukken direct bedekt met een zwart doek. Dit is het doek voor de winddichtheid, WA genaamd. Dit doen we zodat de houtwol en de diagonale planken niet nat mogen worden en al is het zomer, in België weet je nooit 😉

Daar wij een bovenverdieping hebben, is het een hoge gevel op de noordkant. Om daar veilig en gemakkelijk te kunnen werken, kozen we voor het plaatsen van een stelling.

Op deze manier ging het dichten van de noordgevel even 'vlot' als de andere wanden.

Ook binnenin wordt het anders.
Het voelt meer en meer aan als een huis:

En hopelijk gauw onze thuis ❤